hits

januar 2014

Makten til å nå ut med sin stemme

Godt nytt år, kjære leser! 

Håper du har fått en fin start på et nytt år - og hvis ikke, håper jeg du leter etter muligheter til å gjøre noe med det! Her tar Fanny et hopp ved operaen i Oslo for noen år tilbake - bare for å spre litt positiv energi :) Foto: John-John

Siden sist har jeg vært aktiv skribent på flere andre plattformer¹.  Blant annet ble et innlegg som jeg publiserte her på bloggen for nesten et år siden. 'oppdaget' av en markedssjef i Ledernytt.no - som tok kontakt med meg og spurte om de kunne få publisere det på deres plattform.  Det sa jeg selvsagt ja til!  (Varm takk til Mette Oskarsen for at hun var så våken og skapte litt action for meg like før året var omme!)

Lenken til innlegget som heter LEDERSKAPETS MULIGHETER finner du her.   

Innlegget har fått mye støtte både på Facebook, LinkedIn og Twitter, både i form av 'likes', kommentarer og retweets som dette:  

 

   

#Lederskap trenger slett ikke være synonymt med å inneha en lederstilling, skriver @irmelindrake fra @WomenSp3akers bit.ly/1ihLmw6

 

Dette har fått meg til å reflektere litt omkring det at det altså KAN skje overraskende ting - plutselig er det noen som 'oppdager' deg eller noe du har laget, skrevet, produsert eller prestert. Det er selvsagt veldig morsomt!  Det gir håp om at det nytter å ytre seg og skrive, selv om ikke det man har skrevet blir lest av så mange i første omgang. 

Flere toppledere som jeg har intervjuet tidligere i min forskerkarriere,  har fortalt at de har endt opp med den eller den stillingen fordi noen 'oppdaget' dem.  Så grep de muligheten som ble  tilbudt dem, og gjorde det beste ut av det,  inntil en ny mulighet dukket opp.  Og sånn fortsatte det helt til topps.  

Det er en veldig bra opplevelse, å plutselig bli sett og anerkjent av noen som har makt eller myndighet til å gi deg en mulighet for å komme videre eller nå ut med din kompetanse, stemme eller ditt virke.  Ja, bare det å få bekreftelse på at noen synes du har noe å komme med, bidrar til å styrke selvtilliten og pågangsmotet.  

Jeg mener likevel at man ikke bør satse for mye på nettopp det.    

Å håpe og tro på at skjebnen vil ordne opp, og at noen til slutt vil oppdage hvor talentfull du er, eller hva du egentlig har å by på, er rett og slett ikke noen god strategi.  

Da legger man på mange måter sin egen skjebne i andres hender.  Og det kan være veldig tilfeldig, hvorvidt noen (som besitter maktens muligheter) har øynene åpne for å oppdage deg akkurat der du der. 

Nei, i stedet mener jeg vi selv må gripe og skape muligheter,  og i det minste 'hjelpe' skjebnen på vei. 

For eksempel hjalp jeg skjebnen litt på vei ved å legge ved en lenke til nettopp det innlegget som ble oppdaget, i en tråd og dialog på Facebook hvor temaet ledelse kom opp og ble diskutert.  Jeg tenkte nøye over om jeg skulle legge ved den lenken. Jeg er ikke en som liker å 'presse meg på' unødig.   Men jeg kom frem til at innlegget var så relevant at det ville kunne komme til nytte for andre lesere.  Så gjorde jeg det - og dermed fikk det altså nytt liv da det ble oppdaget av en som hadde påvirkningskraft til å få det ut til en større leserskare.

Mao, kanskje går det sånn; først må man ha noe å melde; så må man ha litt selvtillit - og tørre å være litt pågående og by på det man har å by på i praksis (ikke bare snakke om det)  - og da kan det faktisk skje større saker og ting, noen oppdager deg og bidrar til å spre din stemme eller ditt talent ut til en større målgruppe.   

Det fine med vår nye sosiale virkelighet er at vi har fått så mange flere kanaler og plattformer å distribuere tingene våre på, enten det er våre kunstverk, skriftlige bidrag, musikk, eller hva det enn måtte være du behersker og har talent i.    Vi er ikke lenger avhengige av 'the gatekeepers', maktmenneskene som har sittet som redaktører eller konsulenter eller ledere og bestemt hvem og hva som skal gjøres tilgjengelig for alle oss andre som forbrukere eller samfunnsborgere.  

Makten til å nå ut med sin stemme og sine talenter er dermed i større grad spredd og fordelt på mange hender.  

Likevel kan vi ikke komme bort fra at det kan gjøre en utrolig stor forskjell om noen som sitter med makten til å bestemme hva som skal vises eller distribueres på de allerede populære sosiale plattformer og kanaler, velger ut akkurat ditt bidrag eller din stemme til å bli eksponert i deres setting.  

Kanskje kan vi oppsummere slik, Makten til å bli synlig og til å bli hørt ligger i økende grad i egne hender, men noen har likevel en viktig makt til å spre ens bidrag eller legge til rette for at ens talenter kan bli eksponert for en mye større målgruppe enn andre.  

Hvis du er en som sitter med slik makt, håper jeg du er våken og leter etter nye stemmer.  

Og hvis du er en ny stemme, håper jeg du tør å eksponere det du har å by på så noen kan oppdage deg.  

Og uansett, ønsker jeg deg en god dag og takker for at du stakk innom bloggen min :) 

beste hilsen Irmelin

 

¹Jeg hadde også et innlegg på trykk i Ukeavisen ledelse skrevet sammen med Benja Stig Fagerland med tittelen "Kvinner og ledelse - hva nå".  Det ble også publisert på ukeavisen.no og kan leses her.  Dessverre druknet det noe i debatten som har rast om glasstaket siden sist.  Det viser at det ikke alltid er nok å bli distribuert på en plattform med stort nedslagsfelt for å bli 'oppdaget' av de mange som befinner seg på denne plattformen.  Men det er et tema som jeg vil drøfte i et eget innlegg.  

   

 

, Bærum

Hei, og velkommen til bloggen min! Jeg har jobbet på ledelsesfeltet lenge - så lenge at jeg har sluttet å gjengi hvor mange år det er, haha. Jeg elsker fag og kunnskap og ønsker å spre mine kunnskaper og innsikter til flest mulig fordi verden trenger mer positivt lederskap. Jeg mener fremtidens lederskap handler om evne, vilje og handlekraft til å skape en mer positiv og bærekraftig fremtid, og til å mobilisere andre til å gjøre det samme. Jeg er stolt av min doktorgrad i strategisk ledelse fra Norges Handelshøyskole i Bergen, selv om skolen er enten hatet eller eller elsket blant folk flest. Det meste er ikke som man tror! Selv om jeg i dag er akademiker og en lykkelig medarbeider på Høyskolen Kristiania, er jeg ikke en som elsker teorier for teorienes skyld. Ledelse og lederskap utøves i praksis, og derfor har jeg viet min karriere til å bidra inn på kurs, programmer, tiltak, og prosjekter for praktikere og studenter i ledelse og lederskap. Jeg drømmer om å inspirere folk til å realisere drømmene sine, men uten å være blåøyd og naiv. Endring og innovasjon krever hardt arbeid, og går sjelden etter planen. Men det er så viktig!Det er vi selv som skaper morgendagen gjennom våre handlinger i dag. Her på bloggen skriver jeg med ujevne mellomrom om det som engasjerer meg, god lesning og takk for at du kom innom! Irmelin

Kategorier