hits

januar 2016

Om å skrive seg til nye tanker

Det er lørdag, og jeg har brukt dagen til å la meg inspirere omkring betydningen av å skrive. 

Det beste sitatet jeg har fått ut av lesingen er dette:

I doubt I could have thought such a thought by thinking alone.

Det er hentet fra dette bokkapittelet: I denne boken:Som inspirasjon, pleier jeg å lage mine egne bokmerker av utklipp fra magasiner jeg liker å bla i, som dette:


 Dette kan kanskje virke som en avsporing, men like fullt - det utgjør en viktig del av den totale lese- og tenkeprosessen (!)

Det gjør forresten også at jeg sitter behagelig, i bløte materialer - jeg liker saueskinnspels og -puter, og ikke minst UGGsene mine, som er så slitne og stygge, men så utrolig behagelige å ha på - jeg vet, en estetisk visuell katastrofe, men akk, det får gå;Jeg har tidligere latt meg fascinere av Toril Mois ideer om at 'å skrive er å tenke' og har også blogget om det tidligere.  Nå tar vi snart fatt på et nytt semester og jeg skal undervise studenter som skal skrive en masteroppgave i løpet av det neste halvåret.  Da er det viktig å motivere de til å begynne skrivingen jo før jo heller, og til ikke å ha skriveskrekk.  Så jeg henter inspirasjon fra faglitteraturen og samler gullkorn jeg kan formidle videre til studentene.

Samtidig lærer jeg selv, og jeg får inspirasjon til egen skriving.  Jeg har som mål å formidle faget mitt på mer kreative måter - og koble det personlige/faglige i større grad.

Mer om det etter hvert!

Poenget med det sitatet jeg innledet med, er at ved å tillate en mer organisk skriveprosess, blir ikke skriving kun et verktøy for å formidle tanker man allerede har tenkt, men utgjør et analyseverktøy i seg selv.  Gjennom skriving, oppdager man nyanser i det man har tenkt, og utvikler tanken videre, man skjønner hva man ikke har skjønt, eller det kan bli åpenbart hva man trenger å oppklare eller bygge videre på for at ideen man har skal holde mål og kunne stå for seg selv. 

Den ene forfatteren beskriver hvordan denne prosessen foregår gjennom sin egen opplevelse: 

As I wrote, I watched Word after Word appear on the computer screen - ideas, theories, I had not thought before I wrote them.  Sometimes I wrote something so marvelous it startled me.  I doubt I could have thought such a thought by thinking alone.  (St.Pierre, s. 488)

Kunsten å utvikle tanken gjennom skriving gjelder ikke bare for skjønnlitterære forfattere, men også for faglige skribenter eller folk flest. 

Akkurat det, er en innsikt jeg gjerne deler videre med deg, kjære leser.

Kanskje du også blir inspirert til å utforske skriving som verktøy for å utvikle tankene dine, samle fortellinger om deg selv og ditt liv, eller skrive noe til noen som kan ha glede av det eller finner det interessant.

Lykke til!

Beste hilsen Irmelin 

 

 

 

, Bærum

Hei, og velkommen til bloggen min! Jeg har jobbet på ledelsesfeltet lenge - så lenge at jeg har sluttet å gjengi hvor mange år det er, haha. Jeg elsker fag og kunnskap og ønsker å spre mine kunnskaper og innsikter til flest mulig fordi verden trenger mer positivt lederskap. Jeg mener fremtidens lederskap handler om evne, vilje og handlekraft til å skape en mer positiv og bærekraftig fremtid, og til å mobilisere andre til å gjøre det samme. Jeg er stolt av min doktorgrad i strategisk ledelse fra Norges Handelshøyskole i Bergen, selv om skolen er enten hatet eller eller elsket blant folk flest. Det meste er ikke som man tror! Selv om jeg i dag er akademiker og en lykkelig medarbeider på Høyskolen Kristiania, er jeg ikke en som elsker teorier for teorienes skyld. Ledelse og lederskap utøves i praksis, og derfor har jeg viet min karriere til å bidra inn på kurs, programmer, tiltak, og prosjekter for praktikere og studenter i ledelse og lederskap. Jeg drømmer om å inspirere folk til å realisere drømmene sine, men uten å være blåøyd og naiv. Endring og innovasjon krever hardt arbeid, og går sjelden etter planen. Men det er så viktig!Det er vi selv som skaper morgendagen gjennom våre handlinger i dag. Her på bloggen skriver jeg med ujevne mellomrom om det som engasjerer meg, god lesning og takk for at du kom innom! Irmelin

Kategorier