hits

juli 2012

Gaven

Vi skulle nedover til hytten vår ved Lågen i Larvik.  Jeg hadde hundre jern i ilden og holdt på å velge ut hvilke blomster vi skulle ta med og hvilke jeg skulle overlate til sin egen skjebne ved å la de stå ute på verandaen og la seg vanne av det som (eventuelt) ville dale ned fra himmelen, mens vi var borte.  - Så du denne, sa John og viftet med en liten brun pakke som hadde kommet i posten.  - Nei, sa jeg og kjente at jeg ble spent.  Pakke, til meg?  Jeg hadde ikke bestilt noe som skulle komme i posten...merkelig.  Jeg kikket på forsiden, navnet og adressen min var skrevet med en vakker, kunstferdig skrift.  Veldig forseggjort!  Men ingen avsender.  Hmmmm, hva kunne det være og fra hvem?

Jeg sprettet opp toppen av pakken som var  formet som en konvolutt, snudde den opp ned og ut datt en bok. 

Tittelen var; How winning works.  8 essential leadership lessons from the toughest teams on earth.

Jeg tittet inn i konvolutten for å se om det lå noe mer der, og det gjorde det.  Et lite brev.  Jeg tok det ut og begynte å lese.  Brevet var fra en av mine tidligere studenter.  Jeg skal ikke gå i detaljer på hva som stod i det brevet for det er mellom avsenderen og meg, men jeg kan si så mye at det rørte hjertet mitt.

Hun forklarte at hun hadde vært på seminar med forfatteren av boken (Robyn Benincasa) og var blitt så inspirert at hun hadde "tatt seg friheten av å bestille et ekstra eksemplar" til meg. 

Jeg måtte sette meg og kjente en umiddelbar og dyp ærbødighet.  For en ualminnelig vennlig og hyggelig gest! Tenk, en student hadde brukt sin energi og sine penger på å skaffe til veie, og sende meg en bok i posten!  Fordi hun trodde den ville inspirere, og ønsket at jeg skulle bli eksponert for Robyn, som hun selv hadde blitt så inspirert av på det seks timers lange seminaret hun hadde vært på (Nordic Personal Development Congress).

Jeg husker at jeg hørte et radiointervju med Mari Maurstad for en stund tilbake, der hun fortalte om Zulu-fadder, en organisasjon hun har startet og som hun driver for HIV-smittede barn i Sør-Afrika.  I det intervjuet sa hun mye morsomt, men også noe alvorlig og viktig; hun snakket om hvor mye man får av å gi.  At det å gi, egentlig er mye bedre enn å få.  Ja! Tenkte jeg den gangen.  Måtte flere oppdage gleden av å gi.

 Men gleden av å få, kan heller ikke undervurderes. 

Å ta imot er også en kunst.

Før i tiden hadde jeg problemer med å ta imot, jeg likte best å være den som gav.  Men i årenes løp har jeg skjønt at det er like viktig å lære seg å ta imot.  Og jo større evne jeg har utviklet til å ta imot og til å være takknemlig, jo mer har jeg fått.  Ikke i form av gull og diamanter, men i form av små gester, oppmerksomheter, hjelp til små og store ting, til og med en varm klem fra mine barn, har jeg begynt å betrakte som gaver.

Hva tenker du om det å ta imot og være takknemlig? Er det lett eller vanskelig?  Hva har du fått, som du aldri glemmer?

Boken jeg fikk den dagen i posten, viste seg å være utrolig inspirerende.  Den har gitt meg ny energi og nye tanker.  Jeg føler meg heldig som var på mottakersiden av en så fin gest.Gesten minnet meg i tillegg på hvor fint det er både å gi og få. 

Med de beste ønsker om noen takknemlige sommeruker for deg og dine!

PS. I dag er det 22.juli og et år siden den forferdelige tragedien på Utøya.  Jeg startet dagen med å tenke gjennom alt jeg har å være takknemlig for.  Og sendte lindrende tanker til de som ble rammet.   

 

 

I got a hangover

 Det hadde vært en heftig kveld på Onda by Pal & Ness, en nytt moderne restauranthus på Aker Brygge.

Et utrolig kult bygg!  Det var som om å komme inn i noe av det ypperste av vår moderne tid.  Kvalitet merkes, også på mange subtile måter.  Sansene reagerer med vellyst når man befinner seg i noe vakkert.                                                                                                                                                                                                                                       

Jeg hadde fått beskjed om å ta på meg noe fint, guttene skulle ha jakke og slips.   Etter å ha forkastet diverse sommerkjoler og andre antrekk, landet jeg på den sølvfargete blazeren jeg kjøpte på Høyers halvårlige kolleksjonssalg for bare et par uker siden.  Fant frem de høye svarte selskapsskoene jeg skaffet meg til jul som jeg foreløpig bare hadde brukt på julaften.  Håret løst eller oppsatt?? Løst....?Nei...., oppsatt? Nei,... løst??  Ok, da!  Sminke, piff, paff, der.  Sånn!  Det får være bra.  Bring the champagne on! 

Neste morgen våkner jeg tidlig, jeg ser på vekkerklokken som lyser ut i det lyse rommet, og den viser 6:23.  Åh, hodet, det verker.  Jeg føler meg ikke bra.  Herregud, hva var det jeg drakk i går??  Ettersom minuttene snegler seg av sted, innser jeg at det nok ble litt for mye vin.  Det er ikke så ofte lenger, heldigvis.  Men har jeg bondeanger? Hva sa jeg?? Hvem snakket jeg med?? Hvilke diskusjoner var jeg engasjert i?? Hvilke verdensproblemer prøvde jeg å løse? Nei, åh, orker ikke tenke, vil bare sove!  Kjære kropp, kan du ikke bare hvile deg litt til, det er lørdag og du trenger ikke våkne ennå.  Du kan jo faktisk hvile deg hele dagen om du vil, for du er alene hjemme - og har ingen planer.  Men nei.  Hodet mitt er lys våkent, uansett hvor mye det verker, og jeg må nok bare innfinne meg med å lide meg gjennom de neste timene til giften arbeider seg ut av systemet mitt. 

Jeg tenker på blogginnlegget jeg skrev for to uker siden; si ja!  Si ja til smerten, Irmelin, sier jeg til meg selv.  Ta imot det som kommer og si ja også til det som er vanskelig.  Så gjør jeg det da. Ligger der med et vrak av en kropp og takker for at jeg har hangover. Takk, for at det gir meg smerte å drikke for mye! Yezz, det var fint at jeg ble påminnet at jeg ikke vil være en som sitter og sier ting jeg ikke kan stå for dagen etter.  Eller som blir altfor stor i kjeften, som de sier på sunnmørsk.  Eller for besserwisser.  Det hender nok det også, når champagnen går meg til hodet og jeg kjenner engasjementet stige i takt med boblene.  Det ER jo morsomt mens det står på.  Men det er ikke like morsomt dagen etter.   

Så takk!  Kjære kropp.  For at du hjelper meg til å begrense meg hva angår alkohol.  Sier ifra når det har blitt for mye og får meg til å lide så mye at jeg husker det i lang tid fremover.  

Se forøvrig.... I got a hangover, the official video: http://www.youtube.com/watch?v=5Vp0GehysT4

Med ønsker om et behersket forhold til alkohol i sommerukene fremover!

Beste hilsen Irmelin 

PS.  Dette innlegget er også inspirert av Umair Haque som i sin Harvard Business Review blog skrev at det er tre ting man må gjøre for å ha et godt liv; 1. Cultivate your better self; 2. Create (something dangerous, not something mediocre) og 3. Forgive (and fail).  Særlig punkt 2 ligger til grunn her - det er nok ikke et karrieretrekk for meg å skrive om egen hangover, men det er ihvertfall ikke et puslete valg.   Eller hva tenker du??

, Bærum

Hei, og velkommen til bloggen min! Jeg har jobbet på ledelsesfeltet lenge - så lenge at jeg har sluttet å gjengi hvor mange år det er, haha. Jeg elsker fag og kunnskap og ønsker å spre mine kunnskaper og innsikter til flest mulig fordi verden trenger mer positivt lederskap. Jeg mener fremtidens lederskap handler om evne, vilje og handlekraft til å skape en mer positiv og bærekraftig fremtid, og til å mobilisere andre til å gjøre det samme. Jeg er stolt av min doktorgrad i strategisk ledelse fra Norges Handelshøyskole i Bergen, selv om skolen er enten hatet eller eller elsket blant folk flest. Det meste er ikke som man tror! Selv om jeg i dag er akademiker og en lykkelig medarbeider på Høyskolen Kristiania, er jeg ikke en som elsker teorier for teorienes skyld. Ledelse og lederskap utøves i praksis, og derfor har jeg viet min karriere til å bidra inn på kurs, programmer, tiltak, og prosjekter for praktikere og studenter i ledelse og lederskap. Jeg drømmer om å inspirere folk til å realisere drømmene sine, men uten å være blåøyd og naiv. Endring og innovasjon krever hardt arbeid, og går sjelden etter planen. Men det er så viktig!Det er vi selv som skaper morgendagen gjennom våre handlinger i dag. Her på bloggen skriver jeg med ujevne mellomrom om det som engasjerer meg, god lesning og takk for at du kom innom! Irmelin

Kategorier