hits

august 2012

Max innsats i bassenget

I disse OL-tider er det for meg som er gammel svømmer, utrolig gøy å se på svømming på tv. TV-produsentene er blitt så flinke til å gjøre svømmingen mer interessant og se på, og så vakkert som det er!  Når vi får se svømmerne i slow motion og unnenifra, er det bare tøft. For ikke å nevne svømmerne sine muskuløse kropper.  Det er ikke mange sporter som kan matche svømmernes vakre fysiologi. 

 Som vanlig begynner jeg å filosofere over andre sider av en sak, enn bare å la meg underholde av den, og denne uken har jeg tenkt litt på forskjellige tema som handler om toppidrett.  De av oss som har vært borti eliteidrett, vet jo hvor utrolig mye som ligger bak, av innsats, målrettethet, disiplin, utholdenhet osv.  Og de som kommer til OL er jo "the creme dø la creme".  Bak disse toppene, er et hav av utøvere som har lagt inn massiv innsats, men som ikke har klart å kvalifisere seg til London OL.  Idretten er hjerteløs på mange måter, det er ikke alltid er likt forhold mellom innsats og uttelling.  

Hva gjør toppidrettsutøvere som ikke når målene sine?  Hvordan takler de "nederlaget"?  Hvordan kommer de seg videre?  Er vi flinke nok til å støtte de som har "mislykkes"?  Har de et apparat rundt seg som hindrer dem i å føle seg som tapere, når de tross alt er noen fantastiske vinnere, bare i form av den innsatsen de har nedlagt i idretten?  Hjelper vi dem til å se at de utvikler ferdigheter og holdninger som vil være verdifulle langt bortenfor det enkelte resultat eller den ene konkurransen?   

Selv har jeg hatt utrolig stor glede av å vite at jeg kan holde ut og arbeide hardt for å nå mål.  Det lærte jeg fra svømmingen under Sverre Kile i Bergens Svømme Club på siste halvdel av 1970-tallet.  En dag lærte jeg også forskjellen på å maxe til på trening, og det å bare ligge der og trene uten å være virkelig fokusert.  For en forskjell!  Det er forskjell på å trene - og å trene fokusert. Akkurat den læringen kan jeg overføre i mange situasjoner i hverdagslivet mitt. Forskjellen på å arbeide fokusert og konsentrert - dvs med max innsats, og det å arbeide mens jeg samtidig lar meg distrahere av dette og hint, er utrolig stor.

   

Her ligger jeg og trener i en motstrøms "elv" i havet på Zanzibar der vi bodde i et halvt år fra 2005 til 2006.

Jeg håper de utøverne som ikke klarte å kvalfisere seg til OL, klarer å se et større perspektiv, og at de skjønner at de uansett vil ha stort utbytte av det de har lært gjennom å arbeide målrettet og disiplinert for å oppnå idrettslige prestasjoner, investeringen i sin fysiske helse, styrke og stamina, et sosialt miljø av utøvere som hjelper hverandre å holde treningsmotivasjonen oppe og som har det gøy sammen, reisene til nye og spennende steder, vennskap som krysser geografi og nasjonalitet, og ikke minst fordelen av å lære og mestre tankene i hodet slik at de blir mest mulig konstruktive.   

Den gangen jeg trente 10 ganger i uken og la bak meg titusenvis av svømmemeter i Sentralbadet i Bergen, tenkte jeg aldri på alle de fordelene jeg ville høste av den innsatsen senere i livet.  At det ville bli lettere for meg å trene meg opp fysisk som godt voksen fordi jeg hadde investert i trening som ungdom, at jeg alltid ville kunne komme tilbake til idretten min, og at hver gang jeg hopper ut i et basseng,  får jeg en mestringsopplevelse som smitter over på andre sider av livet.  Ah, i vannet er jeg i mitt rette element, jeg mestrer ihvertfall noe!   


OL kom jeg aldri til - og individuell Norgesmester ble jeg først da jeg var 45 og deltok i Masters NM i Asker (og yezz, for en kul opplevelse!), det var mao mange mål jeg IKKE nådde som svømmer, men tiden som svømmer vil jeg for evig være takknemlig for.

Denne søndags morgenen helt i begynnelsen av august fikk tanken på den gode følelsen av å maxe innsatsen i bassenget - meg til å steke maximalt gode bacon og egg til de barna som var hjemme på sengen til frokost.  Max vellykket for alle parter!


Akkurat disse eggene laget Karine Pollestad da vi var på besøk i Risør forrige helg - glemte å ta bilde av mine egg i dag, men de var nesten like fine som Karines helmaxe frokostrett fra forrige helg


Ønsker deg en kjempefin dag - kanskje du også får lyst til å maxe innsatsen på en eller flere områder?

BH Irmelin

 

 

, Bærum

Hei, og velkommen til bloggen min! Jeg har jobbet på ledelsesfeltet lenge - så lenge at jeg har sluttet å gjengi hvor mange år det er, haha. Jeg elsker fag og kunnskap og ønsker å spre mine kunnskaper og innsikter til flest mulig fordi verden trenger mer positivt lederskap. Jeg mener fremtidens lederskap handler om evne, vilje og handlekraft til å skape en mer positiv og bærekraftig fremtid, og til å mobilisere andre til å gjøre det samme. Jeg er stolt av min doktorgrad i strategisk ledelse fra Norges Handelshøyskole i Bergen, selv om skolen er enten hatet eller eller elsket blant folk flest. Det meste er ikke som man tror! Selv om jeg i dag er akademiker og en lykkelig medarbeider på Høyskolen Kristiania, er jeg ikke en som elsker teorier for teorienes skyld. Ledelse og lederskap utøves i praksis, og derfor har jeg viet min karriere til å bidra inn på kurs, programmer, tiltak, og prosjekter for praktikere og studenter i ledelse og lederskap. Jeg drømmer om å inspirere folk til å realisere drømmene sine, men uten å være blåøyd og naiv. Endring og innovasjon krever hardt arbeid, og går sjelden etter planen. Men det er så viktig!Det er vi selv som skaper morgendagen gjennom våre handlinger i dag. Her på bloggen skriver jeg med ujevne mellomrom om det som engasjerer meg, god lesning og takk for at du kom innom! Irmelin

Kategorier