hits

oktober 2011

Å følge hjertet - hva betyr det egentlig?

I natt (6.oktober norsk tid) døde Steve Jobs.  Han må være en av de betydeligste personene i moderne tid. 

Da jeg fikk nyheten i morges (på ipad'en - det er slutt på å abonnere avisen på papir, nå leses den elektronisk, på nettopp ipad), begynte jeg å google ham.  Da kom jeg over en tale han holdt for avgangselevene på Stanford i 2005, og som jeg kunne huske å ha lyttet til en gang tidligere.  I dag skrev Kathrine Aspaas (tidligere Aftenposten) at akkurat det foredraget er et av de viktigste i moderne tid, og det er jeg enig i.  For her bruker en av de mest vellykkede forretningsmennene i verden de femten minuttene han har til rådighet til å snakke - ikke om bissniss og smarte oppfinnelser, men om å følge hjertet sitt og gjøre det man elsker.

Å følge hjertet sitt, høres jo veldig bra ut.  Er det ikke det vi alle egentlig ønsker, å følge hjertet vårt?  Men hva vil det egentlig si?  Jeg synes det er vanskelig å finne ut hva hjertet mitt vil.  Og hva er egentlig forskjellen på hjertet og hjernen - henger de ikke sammen? 

Kanskje en av historiene til Steve Jobs kan hjelpe oss.  Han forteller om da han sluttet på sin universitetsutdannelse på tross av at det hadde vært det viktigste ønske hans biologiske mor som adopterte ham bort, hadde for ham.  Også foreldrene hans hadde gjort store forsakelser for å få ham på det rette universitetet og hadde selvsagt store forhåpninger til ham.  Likevel sluttet han altså.  Fordi han lyttet til hjertet sitt.  Et valg som hadde vært svært usannsynlig, hvis han hadde brukt fornuften (hjernen). 

I talen forteller han om at det valget førte til at han måtte sove på gulvet hos venner og ikke hadde penger til mat.  Det blir likevel nesten litt  "romantisk" i lys av den eventyrlige suksessen han fikk i etterkant.  Men hva med andre som følger hjertet og ikke får en slik suksess?  Hvordan føles det og hva skjer med deg da?   

Å følge hjertet tror jeg handler om å kjenne etter hva som får hjertet til å synge.  Gjøre valg som ikke nødvendigvis er fornuftige, men som gir glede.  Men jeg tror man må være forberedt på at å følge hjertet ikke alltid fører til økonomisk suksess, og at det heller ikke alltid vil være lett å leve med valget i fornuftens verden i ettertid. Eller er det for pessimistisk å tenke slik? 

Hva tenker du om å følge hjertet?  Hvordan vet du hva hjertet ditt vil?  Tror du vi snart vil høre norske grundere og forretningsfolk snakke om å følge hjertet sitt? Jeg er usikker på om noen i det hele tatt vil kommentere dette innlegget, for det å snakke om hjertet er ikke akkurat politisk korrekt. 

Men Steve Jobs turte.  Han sa også; "The only way to do great work is to love what you do. (...)  Keep looking, don't settle." De ordene takker jeg ham for.   I tillegg til ipad'en og alt det andre han har bidratt med her i verden. R.I.P.

, Bærum

Hei, og velkommen til bloggen min! Jeg har jobbet på ledelsesfeltet lenge - så lenge at jeg har sluttet å gjengi hvor mange år det er, haha. Jeg elsker fag og kunnskap og ønsker å spre mine kunnskaper og innsikter til flest mulig fordi verden trenger mer positivt lederskap. Jeg mener fremtidens lederskap handler om evne, vilje og handlekraft til å skape en mer positiv og bærekraftig fremtid, og til å mobilisere andre til å gjøre det samme. Jeg er stolt av min doktorgrad i strategisk ledelse fra Norges Handelshøyskole i Bergen, selv om skolen er enten hatet eller eller elsket blant folk flest. Det meste er ikke som man tror! Selv om jeg i dag er akademiker og en lykkelig medarbeider på Høyskolen Kristiania, er jeg ikke en som elsker teorier for teorienes skyld. Ledelse og lederskap utøves i praksis, og derfor har jeg viet min karriere til å bidra inn på kurs, programmer, tiltak, og prosjekter for praktikere og studenter i ledelse og lederskap. Jeg drømmer om å inspirere folk til å realisere drømmene sine, men uten å være blåøyd og naiv. Endring og innovasjon krever hardt arbeid, og går sjelden etter planen. Men det er så viktig!Det er vi selv som skaper morgendagen gjennom våre handlinger i dag. Her på bloggen skriver jeg med ujevne mellomrom om det som engasjerer meg, god lesning og takk for at du kom innom! Irmelin

Kategorier